SHOQATA BASHKIMI

Shoqata Bashkimi është formuar në vitin 1993. Selia e kësaj shoqate është në Uster Berchtoldstrasse 10. Arësyeja e formimit të shoqatës është forcimi i identitetit tonë dhe depërtimi tek organet zvicerane si një popull me kulturë të lashtë evropiane.

Koha kur u formua Shoqata Bashkimi, Kosova ishte e pushtuar nga Serbia dhe dihet që në atë kohë pushteti serb vazhdimisht shpifte e villte gjithçka që është e mundur për ne dhe kulturën tonë. Kështu bota pat fituar një mendim se ne jemi popull i pakulturë, luftënxitës, terrorist dhe shumë primitiv. Ndonëse një numër i madh i shqiptarëve punonin dhe vepronin nëpër botë, ishte e kotë që si individ t`ju tregojmë të tjerëve se ne jemi ata që jemi. Ne si një pjesë e popullit shqiptarë edhe me parë por që nga themelimi i Shoqatës Bashkimi jemi munduar dhe ja kemi dalë që Komuna e Usterit me rrethinë të ketë një pasqyrë reale për ne dhe kombin tonë. Duke punuar si shoqatë ne arritëm të regjistrohemi në mesin e shoqatave tjera dhe tani për nga numri jemi në vendin e dytë pas italianëve. Ndërsa në  Komunën  e Usterit, me veprimet tona jemi krenarë se ja kemi rritë nderin dhe dinjitetin kombit shqiptarë.

Shoqata Bashkimi ka një antarësi të konsiderueshme dhe gjithmonë në rritje. Sidomos me fillimin e grupit të vallëzimit interesimi për këtë shoqatë është me përmasa shumë të mëdha.

Grupi i vallzimit ushtron dhe mëson vallet shqipe çdo të premte në këtë adresë:

  • Primarschule

  • Aathalstrasse 31

  • Oberuster- Sulzbach

Më e rëndësishmja e kësaj shoqate është së në te mund të anëtarësohen shqiptarë të të gjitha viseve dhe trojeve shqiptare, pa dallim religjioni, partie, gjinie e krahine. Kjo shoqatë është tërësisht apolitike dhe gjithkombërare. Prandaj lusim të gjithë shqiptarët që të antarësohen pa hezitim sepse këtu ka vend për të gjithë.

Ne ju bashkangjitëm dhe ndihmuam shumë aksioneve „ndihmë për Kosovën.

Organizuam shumë takikme me zvicranët, të cilët na ndihmuan në strehimin e shumë familjeve kosovare gjatë luftës së fundit

Bashkpunim të ngushtë krijuam me Projektin „Urat“

Ishim shumë aktiv në festat .Willkomens- Tag stad; Bachgasse-fest etj.

Vitin 2008, festuam për herë të parë Pavarësine e Kosovës sonë të dashur. Shtetit më të ri në botë i cili tani na bëri të jem më krenar, dhe të kemi identitetin tonë. Të kemi pasaportat tona kosovare dhe të shkojmë ne vendlindje pa hamendje dhe krenar se edhe ne bëmë diçka për vendin tonë.

Përpiqemi që çdo pjesë e Atdheut tonë që është coptuar nga të huajt, të bashkojmë dhe të jetojmë në një shtet gjithë shqiptarët.

Vitin 2009  me sukses të madh organizuam Festat e Nëntorit, për nder të 28 Nëntorit-Ditës së Flamurit, organizuam me sukse edhe turinir të futbollit të vogël.  

 

Ndërsa vitin 2012, në 100 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë, organizuam manifestim të madh popullor ku morën pjesë afër 1000 vetë.

Shoqata Bashkimi ka mundësuar përmes LAPSHIT edhe shkollimin në gjuhën amtare të fëmijve fillorist.

Shoqata jonë bashkpunon me studentët shqiptarë të Cyrihut „Dituria Plus“ dhe këta student janë në gadishmëri për t`ju ndihmuar të rinjëve shqiptarë në mësim plotsues.

Bashkpunimi me SHKA- Shota, na ka ndimuar që edhe ne të fillojmë me grupin e vallzimit, në të cilin grup tani ka arrit numri i valltarëve në 60-të. Tanimë çdo të premte të rinjtë takohen dhe vazhdimisht mësojnë valle të reja shqipe, kështu në një far forme ata ditën e premte e ndien vehten sikur në vendlindje.

Ne kem bashkpunuar dhe bashkpunojmë edhe me shumë shoqata të tjera shqiprare e joshqiptare si:

 

  • BIZ në Uster

  • Integras Kanton Zürich

  • Femmes Tische – Takimi i Grave

  • Arbeiter Union

  • Freizeit-und Jugendzentrum

  • Schreibdienst Bezirk uster

  • Dhe natyrisht me qendrën kulturore që organizohet dhe udhëhiqet nga komuna e Usterit, ku njëkohësisht takohen të 16 shoqatat mërgimtare të komuniteteve të ndryshme.

 

Çdo vit festojmë pavarësinë e Kosovës dhe ndihemi krenarë që na u bë e mundur të festojmë edhe për Kosovën.

Manifestimet tona kryesisht i mbajmë në këtë adresë:


Stadhofsall- Theaterstrasse 1, 8610 Uster.


Manifestimet tona ndrohen nga stafi diplomatik i Sqipërisë dhe Kosovës, udhëheqës të lartë komunal si dhe shumë bashkatdhetar dhe veprimtarë të dalluar të çështjes kombëtare, nga koantone tjera të Zvicrës. Nganjëherë na vien edhe mysafirë nga Kosova.

Objektiv i shoqatës sonë është që shqiptarët të bashkohen dhe të mos e harrojnë origjinën nga kanë ardh këtu sepse nëse nuk veprojmë gjeneratë pas gjenerate do të asimilohemi.

 

Kryetari i Shoqatës Bashkimi

Guximtar Alushi

Kontakt

Albanischer Verein Bashkimi

Berchtoldstrasse 10

8610 Uster

info@bashkimi.ch

 

Donacionet

Mbështesin punën tonë.

Albanische Verein Uster Schweiz
Shoqata Bashkimi Zvicer

Swift: RAIFCH22

CH36 8080 8003 4119 0781 7

 


© 2020 www.bashkimi.ch