Vallëzimi:
"Ku trupi dhe shpirti në ritëm bashkohen"

 

Vallëzimi mund të konsiderohet si një formë arti si dhe një sport, varësisht nga perspektiva dhe konteksti. Ja disa aspekte që mund të karakterizojnë vallëzimin si sport:  


 

  • Aktivitet Fizik: Vallëzimi kërkon përpjekje fizike, forcë, durim dhe fleksibilitet. Shumë stile vallëzimi, veçanërisht ato që praktikohen në nivel garash, kërkojnë një kondicion fizik të lartë.

  • Trajnimi: Valltarët nënshtrohen në trajnime intensive për të përmirësuar aftësitë e tyre. Kjo shpesh përfshin stërvitje fizike, zgjatje dhe trajnime specifike në vallëzim.

  • Rregullat: Disa forma vallëzimi kanë rregulla dhe standarde të caktuara që rregullojnë ekzekutimin e lëvizjeve dhe koreografive. Këto janë vendosur nga federata të vallëzimit ose organizata.

  • Fitness dhe Shëndet: Vallëzimi mund të ndihmojë në përmirësimin e kondicionit fizik dhe promovimin e shëndetit. Është një mënyrë krijuese për të ushtruar dhe në të njëjtën kohë të mbështet shëndetin fizik.

Sipas historianëve të artit dhe arkeologëve, njeriu filloi të vallëzoje që në shekullin e 8 para Erës së re. Në të njëjtën kohë, u zhvillua edhe forma e artit të pikturës në shkëmb. Pikturat përkatëse sugjerojnë se vallëzimet e epokës së gurit ishin të natyrës animiste, d.m.th., me lëvizje që imitonin kafshët. Ngadalë, nga këto u zhvilluan rituale të qëndrueshme. Për shembull, të parët tanë vallëzonin para gjuetisë për të thirrur aftësitë e tyre dhe suksesin në gjueti. Shumë shekuj kanë kaluar që atëherë, bota dhe njerëzimi kanë ndryshuar, por forma e artit të vallëzimit ka mbetur, është zhvilluar më tej, edhe pse besimi që ritualet e vallëzimit mund të sjellin shi, të japin forcë për gjueti ose të bindin Zotin të falë mëkatet, ka zhdukur. Megjithatë, vallëzimi mbetet një mënyrë e shkëlqyer për të çliruar tensionet, për të stërvitur frymëmarrjen dhe ekuilibrin, për të praktikuar një qëndrim të mirë dhe për të mësuar të lëvizësh me vetëbesim.

Vallëzimi, qoftë modern apo tradicional, është pasion, sport dhe gëzim.

Promovimi i vallëzimeve tradicionale është një nga qëllimet kryesore të shoqatës. Aktualisht shoqata mban mësime në 5 grupe vallëzimi:Grupi i Vallëtarëve "Bashkimi"

Shtylla e fortë e Shoqatës Bashkimi është vallëzimi. Shoqata Bashkimi ka 5 grupe vallëzimi, ato janë:

  • Shqiponjat
  • Pulëbardhat
  • Dallëndyshet
  • Harabelat
  • Fluturat


 

 


Grupi Shqiponjat

Adresa:
MEHRZWECKSAAL KREZ
Apothekerstrasse 13
8610 Uster
Orari: Çdo të premte nga Ora: 20:15 deri 22:00


Grupi Pulëbardhat

Adresa:
Lokali i Shoqatës Bashkimi
Berchtoldstrasse 10
8610 Uster
Orari: Çdo të premte nga Ora: 18:00 deri 19:45


Grupi Dallëndyshet

Adresa:
MEHRZWECKSAAL KREZ
Apothekerstrasse 13
8610 Uster
Orari: Çdo të premte nga Ora: 18:00 deri 19:45


Grupi Harabelat

Adresa:
Schuleinheit Oberuster
Aathalstrasse 31
8610 Uster
Orari: Çdo të premte nga Ora: 18:00 deri 19:45


Grupi Fluturat

Adresa:
Freizeit- und Jugendzentrum Frjz
Zürichstrasse 30
8610 Uster
Orari: Çdo të premte nga Ora: 18:00 deri 19:45


Të gjithë të interesuarit mund të marrin pjesë në ushtrime provuese për një muaj rresht dhe të vendosin pastaj për anëtarsim ose jo në shoqatën „Bashkimi“, por edhe të interesuarit e lëmive tjera kulturore janë të mirëseardhur ti bashkohen shoqatës.

E-Mail
Anruf
Infos